Данъчни Облекчения при Дарения: Как да Максимизираме Ползите?

Created on: 5/23/2024
Reading time: 3 minutes
Данъчни Облекчения при Дарения: Как да Максимизираме Ползите?

Дарителството е акт на доброта, помощ за хора в нужда,  подкрепа на мечтите на другите за по-добър свят. В същото време дарителството носи удовлетворение. Въпреки че обикновено го свързваме с индивидуални жестове, дарителството може да бъде и колективно усилие, извършвано от юридически лица. Компаниите, които избират да подкрепят каузи чрез финансови дарения, не само помагат на обществото, но и извличат редица ползи за себе си. В тази статия ще разгледаме как юридическите и физически лица могат да се възползват от даренията и с какво платформата Подкрепи.бг улеснява този процес.

Ползите от даренията

Много компании избират да даряват средства за конкретни каузи, което носи ползи от различно естество:

  • Подкрепа за нуждаещите се: Дарените средства помагат на хора да получат лечение, образование, да подобрят средата си или да участват в спортни събития.
  • Данъчни облекчения: Компаниите могат да получат данъчни облекчения за направените дарения, което е допълнителен стимул за тях да подкрепят обществото.
  • Политики по социална отговорност: Включването в дарителски инициативи демонстрира социалната отговорност на компанията, подобрява репутацията ѝ и създава положителен имидж пред клиенти, партньори и служители.

Подкрепи.бг за юридически лица

Платформата Подкрепи.бг предоставя възможност на юридическите лица да даряват лесно и ефективно. Регистрирайки се като организация, компаниите могат да:

  • Даряват еднократно или да създадат шаблон за месечно дарение.
  • Получат сертификат за всяко направено дарение.
  • Се възползват от данъчни облекчения за даренията си.

Регистрация като юридическо лице в Подкрепи.бг

Процесът на регистрация е лесен и изисква само няколко стъпки:

  1. Въведете данните на организацията (име, ЕИК/Булстат, имена на представителя, имейл адрес и парола).
  2. Запознайте се и се съгласете с общите условия и политиката за защита на личните данни.
  3. В съответствие с политиките за предотвратяване на пране на пари, проверка на произхода на средствата и предотвратяване на финансирането на тероризъм и/или други незаконни дейности, всички регистрации от юридически лица подлежат на одобрение от администратор.
  4. След създаване на профила, можете да проследявате направените дарения и да се абонирате за известия по кампаниите, които следите.

Важно е да отбележим, че всички дарения се правят от името на организацията, която представлявате.

Данъчни облекчения за юридически лица

Българското законодателство предоставя данъчни облекчения за разходите, направени за дарения в полза на здравни и лечебни заведения, детски заведения, хора и деца с увреждания, БЧК, УНИЦЕФ, НПО, културни институти и други. Пълният списък е посочен в чл. 31 от Закона за корпоративното подоходно облагане (ЗКПО).

Как да се възползвате от данъчните облекчения

Всяко дарение, направено чрез платформата Подкрепи.бг, е проследимо и за него се издава сертификат, който може да се използва за данъчни облекчения. Признават се отчетените разходи в размер на:

  • До 10% от счетоводната печалба за дарения в полза на горепосочените бенефициенти.
  • До 50% от счетоводната печалба за дарения в полза на НЗОК за лечение на деца, финансирани с трансфери от бюджета на Министерството на здравеопазването.
  • До 15% от счетоводната печалба за дарения, представляващи безвъзмездно предоставена помощ по Закона за меценатството.
  • Данъчни облекчения за материални дарения като компютри и периферни устройства, произведени до една година преди датата на дарението, направени в полза на български училища. (Подкрепи.бг не предлага възможност за материални дарения)

Трябва да се има предвид, че общият размер на всички признати разходи за дарения не може да надвишава 65% от счетоводната печалба на дарителя.

Как да декларирате дарение, за да получите данъчно облекчение като юридическо лице?

Когато дарителят е юридическо лице, което изготвя финансови отчети съгласно НСС или МСФО, дарението трябва да бъде отчетено в счетоводните регистри и финансовите отчети. Паричните дарения в чуждестранна валута се оценяват по курса на БНБ към датата на дарението, а за дарения в натура се изчислява балансовата стойност на актива.

За да бъде признат разходът за данъчно облекчение по ЗКПО, е необходимо:

  1. Да има реализирана счетоводна печалба.
  2. Дарението да е в полза на посочените в чл. 31 от ЗКПО лица и/или организации.
  3. Размерът на дарението да е в рамките на посочените в чл. 31 от ЗКПО.
  4. Да бъде предоставен документ за получено дарение (например сертификат за дарение).

Данъчни облекчения за физически лица

Физическите лица също могат да ползват от данъчни облекчения за направени дарения. Българското законодателство признава данъчни облекчения за дарения в полза на същите институции и организации, както и за юридическите лица. За физическите лица, облекчението е до 5% от годишния облагаем доход.

Как да се възползвате от данъчните облекчения като физическо лице

За да се възползвате от данъчните облекчения като физическо лице, трябва да запазите всички документи, свързани с даренията, като например разписки и сертификати, издадени от Подкрепи.бг. Тези документи ще трябва да бъдат представени при подаването на годишната данъчна декларация.

Да дариш е добро, което се връща многократно

Дарителството е не само акт на доброта, но и дейност, залегнала в стратегиите за развитие на корпоративна социална отговорност на повечето компании в съвременния свят. Платформата Подкрепи.бг улеснява този процес, като предоставя възможност за лесно и прозрачно даряване, съчетано с данъчни облекчения и публичност.

Регистрирайте се днес в Подкрепи.бг и направете добро, което ще се върне многократно!

Подкрепете кампания, като същевременно получите данъчни облекчения и подобрите социалната си отговорност.